Pesu- ja hoito-ohjeet

Villa
 Ominaisuudet:
Villalla on ainutlaatuinen kyky raikastua ilman hapen avulla. Siksi villavaatteita ei tarvitse pestä niin usein kuin esimerkiksi puuvilla tai keinokuituvaatteita. Säännöllisesti tuuletteuina ne säilyvät raikkaina viikkoja. Villa itsessään on myös likaa hylkivää ja se puhdistuu helposti miedolla pesuaineella.
 Pesu: Villan hyvät ominaisuudet perustuvat pitkälti villakuidun sisältämään luonnolliseen rasvaan, lanoliiniin. Tavanomaiset pesuaineet liuottavat villarasvan ja tekevät villavaatteesta karkean. Villavaatteet voivat parhaiten kun ne pestään ekologisellla villanpesuaineella, käsin tai pesukoneen villanpesuohjelmalla.
 Kuivaus: Villavaatteen voi lingota kevyesti, muttei rumpukuivata.
Venytä vaate muotoonsa kosteana ja tasokuivaa. Älä kuivaa villavaatteita auringon valossa tai lämpäpatterin tai muun lämmönlähteen läheisyydessä.
 Hoito: Villavaate jota pestään usein on hyvä käsitellä villanhoitoaineella, joka palauttaa sen luonnollisen rasvaisuuden. Käsittely tehdään käsin, ei pesukoneessa. Villan hyvät ominaisuudet ja pehmeys säilyvät, eikä vaate kulu käytössä niin nopeasti. Erityisesti villavaipat tulisi käsitellä säännöllisesti villan hoitoaineella. Alusvaatteet tulevat sametinpehmeiksi kun ne käsittelee villan hoitoaineella.
 Säilytys: Nävan myymiä villavaatteita ei ole käsitelty koimyrkyillä, koska ne ovat terveydelle haitallisia etenkin suorassa ihokosketuksessa. Suojaa koilta villavaate, joka ei ole säännöllisessä käytössä säilyttämällä se tiivissä muovipussissa.
 
Silkki ja silkki/villa
 Ominaisuudet: Silkki on villan tavoinproteiinikuitu ja se sisältää samoja aineosia kuin iho ja hiukset. Hoida silkki- ja silkki/villavaatteitasi yhtä huolellisesti. Säännöllinen tuuletus raikkaassa ilmassa vähentää pesuntarvetta.
 Pesu: Käytä aina silkille ja villalle tarkoitettua biologista pesuainetta. Silkkivaatteita ei tulisi pestä entsyymejä sisältävällä pesuaineella, koska entsyymit syövyttävät silkkiin pienpieniä reikiä ja silkin luontainen pehmeys ja kiilto katoavat. Käsinpesu tai pesukoneen käsinpesuohjelma.
 Kuivaus: Silkki- ja silkkivillavaatteen voi lingota kevyesti, muttei rumpukuivata.
Venytä vaate muotoonsa kosteana ja tasokuivaa. Älä kuivaa villavaatteita auringon valossa tai lämpöpatterin tai muun lämmönlähteen läheisyydessä.
 Huom! On tärkeää, että villa-, silkki- ja silkkivillavaatteet pestään asianmukaisella pesuaineella. Suosittelemme käyttämään biologista pesuainetta
esim. Sonett. Synteettiset pesuaineet vahingoittavat hienoja luonnonkuituja. Kaupoissa myydään synteettisiä villan ja silkin pesuaineita, mutta ne sisältävät paljon kemikaaleja ja ovat näin ollen soveltumattomia. Tuotetakuu pätee vain vaatteisiin, jotka on pesty suosittelemallamme pesuaineella.
 
Ekologinen puuvilla
Konepesu 40°- 60°. Suosittelemme käyttämään biologista pesuainetta. Ei rumpukuivausta. Venytä muotoonsa kosteana. Silitys nurjalta puolelta.


Tuhohyönteiset ja niiden luontainen torjunta
Ympäristömme on täynnä pikkuhyönteisiä. Luonnossa hyönteiset ovat hyödyllisiä mm. ravinnonlähteinä, siitepölyn kuljettajina ja hajottajina. Tietyt hyönteiset voivat aiheuttaa villa vaatteillemme vahinkoa. Koin ja etenkin pikkuturkiskuoriaisen toukat käyttävät villan valkuaisainetta, keratiinia ravintonaan. Nävan myymät vaatteet ovat koinsuojaamattomia, koska koinsuojaus on ihmisen terveydelle haitallista.
Kun villavaate on säännöllisessä käytössä tuhohyönteiset eivät iske siihen niin helposti. Säilytä villavaate, joka ei ole säännöllisesti käytössä, tiiviissä muovipussissa. Kesällä villavaatteen voi säilyttää pakastimessa ja talvella, pakkasella tuulettaa säännöllisesti ulkona. Kylmyys karkoittaa tuhohyönteiset tehokkaasti.
 
Koit ja kuoriaiset voit myös torjua sijoittamalla vaatekaappiin seetripuupalloja. Puun oma miellyttävän tuoksuinen seetriöljy toimii luonnollisena myrkyttömänä koikarkoitteena. Punaseetri karkoittaa raikkaalla tuoksullaan myös turkiskuoriaiset, sokeritoukat, torakat, kirput ja muurahaiset. Voit myös käyttää punaseetriöjyllä käsiteltyjä puupaloja.
Muita tarkoitukseen sopivia yrttejä ovat laventeli ja koiruoho.